Välkommen till Creatiit – Din konsult inom den digitala världen

Kategorier

Nyligen Upplagt

Mänsklig kreativitet och AI går hand i hand: en fantastisk resa

Utforska vår inspirerande resa genom världen av AI och design! Följ med Sara och Markus när de avslöjar hur de kombinerade mänsklig kreativitet med artificiell intelligens för att skapa användarcentrerade designkoncept. Läs om deras upptäckter, verktyg och framtidstro – en berättelse som visar hur teknologi och kreativitet kan dansa i harmoni.

Dela inlägget på dina sociala medier:

Facebook
LinkedIn

Uppsats: Skapa användarcentrerad design med AI-verktyg i konceptfasen. En kvalitativ litteraturstudie om användningen av AI-verktyg för att skapa användbara gränssnitt i konceptfasen.

Idag vill vi ta er med på en spännande resa genom vårt examensarbete där vi utforskade möjligheterna med artificiell intelligens (AI) i designprocessens tidiga skeden. Vi är Sara och Markus, två nyfikna utvecklare med en passion för både kreativitet och teknologi. Vårt äventyr har gett oss en helt ny syn på hur AI kan väva samman med vår mänskliga kreativitet för att skapa fantastiska användarcentrerade designkoncept. Mänsklig kreativitet och AI går hand i hand.

Bakgrund: När Teknologi och Kreativitet Dansar Tango

I dagens snabbrörliga värld, där teknologi ständigt förändras och formas, står designvärlden inför spännande utmaningar. Vi ville utforska hur AI kunde hjälpa oss i de tidiga designstadierna, särskilt under konceptfasen. Med en hög dos av nyfikenhet började vi vår resa, och snart nog var vi indragna i en virvelvind av idéer och möjligheter.

Vår Resa: Genom Litteratur Och Teknologi

För att komma igång med vårt äventyr använde vi oss av molnbaserade verktyg som Notion och Lateral. Dessa blev våra trogna följeslagare när vi dök ner i berg av forskningsartiklar. Men tänk er inte ett traditionellt bibliotek – istället var vårt verktygsbälte laddat med AI och teknologi.

Vi kastade oss in i en kvalitativ litteraturstudie där vi kategoriserade och organiserade våra forskningskällor. Nyckelord blev våra kartkompasser, hjälpsamma när vi navigerade genom de många teman och diskussioner. Vårt mål var att lyfta fram användarcentrerad design och samtidigt erbjuda en fräsch synvinkel på hur AI kunde vara en partner i skapandet av användarvänliga koncept.

AI i Handling: Våra Verktyg och Upptäckter

Under vår resa stötte vi på en hel värld av AI-verktyg och tekniker. Tanken att AI skulle kunna ersätta vår kreativitet var snabbt utesluten. Istället fann vi att AI var som en förlängning av våra tankar, ett sätt att analysera användardata och få insikter i användarbeteenden. Vi grävde djupare i begrepp som naturlig språkbehandling (NLP) och maskininlärning, och insåg hur dessa tekniker kunde belysa designprocessen.

Balansgången: Mänsklig Kreativitet och AI i Harmoni

Vår upptäckt var att AI inte ersatte mänsklig kreativitet, utan kompletterade den på ett fantastiskt sätt. Designers måste fortsatt ha en stark förståelse för informationssarkitektur, användarupplevelse (UX) och gränssnittsdesign. AI-verktygen fungerar som våra guider, men det är upp till oss att tolka data och använda dem för att vägleda våra beslut.

Slutdestination: En Framtid Fylld av Möjligheter

Vårt examensarbete har öppnat våra ögon för de oändliga möjligheter som AI erbjuder inom designvärlden. Vi har satt vår tro på en framtid där AI och kreativitet går hand i hand, där teknologin hjälper oss att skapa mer användarcentrerade och effektiva designkoncept.

Vi hoppas att vårt äventyr kan inspirera dig att inte vara rädd för att utforska nya horisonter. Världen av AI är spännande och full av potential, och när vi omfamnar den med öppna armar kan vi skapa något fantastiskt.

Tack för att ni hängde med oss på vår resa!

Med kreativa hälsningar, Sara och Markus