Välkommen till Creatiit – Din konsult inom den digitala världen

Kategorier

Nyligen Upplagt

UI Design: Konsten att måla upp fantastisk design i den digitala världen vi interagerar med

Stig in i skapandets värld av UI Design. Låt oss utforska de steg, verktyg och processer som formar de visuella och interaktiva elementen i de digitala produkter vi älskar att använda varje dag.

Dela inlägget på dina sociala medier:

Facebook
LinkedIn

Stig in i skapandets värld av UI Design. Låt oss utforska de steg, verktyg och processer som formar de visuella och interaktiva elementen i de digitala produkter vi älskar att använda varje dag.

1. Vad menas med UI Design?

Innan vi dyker djupt in, låt mig först klargöra vad UI står för. UI betyder User Interface, vilket kan översättas till användargränssnitt på svenska. Medan UX, som belyst i tidigare inlägg, fokuserar på hela användarresan och upplevelsen, sysslar UI Design med det konkreta, det visuella – hur saker ser ut och känns. Tänk på det som scenografin i ett teaterstycke. Det är det du faktiskt ser och rör vid. Glöm dock inte, att utan en grundlig UX Design kommer UI Designen inte att fungera korrekt, dessa måste agera i symmetri till varandra för att uppnå optimalt bruk av användaren!

2. Inspiration och upptäckt

Allt börjar med en idé. En UI Designer letar ofta efter inspiration i allt från konst till arkitektur. Moodboards, färgpaletter och typografiska val utvecklas ofta i detta skede, som baseras på forskning och användarnas behov. Några tips på bra sidor för inspiration är:

Typografi: FreeFaces.Gallery
Färgpaletter: Coolors.co
Bildinspiration: Pinterest

3. Skapandet av prototyper

Med hjälp av moderna designverktyg, som Figma eller Adobe XD, kan man snabbt omvandla idéer till visuella prototyper. Dessa prototyper fungerar inte bara som visuella representationer, utan kan dessutom vara interaktiva. Användaren kan klicka, dra och interagera som om det vore den riktiga produkten.

4. UI Kit – Designerns verktygslåda

Ett UI Kit fungerar som en designer’s verktygslåda. Dessutom kan dy inuti UI Kit hitta alla visuella komponenter du behöver för att formge en design – från knappar och menyer till typografi. Föreställ dig det som Lego-klossar där designers noga formger varje bit för att säkerställa en perfekt passform i det större bygget. Designers skapar även UI Kits med avsikten att återanvända dem genom en hel webbplats, vilket garanterar en konsekvent design. Många utvecklare, särskilt de som jobbar med React, använder dessutom dessa komponenter som en startpunkt när de börjar med designen.

5. Designsystem – En guidebok för konsekvens

För att garantera en konsekvent design över olika plattformar och produkter skapar designer ofta ett designsystem. Denna omfattande guide listar regler för hur UI-element bör se ut och interagera. Den specificerar även allt från färgkoder till avstånd mellan element för att upprätthålla harmoni och konsekvens i designen. En konsekvent design spelar också en viktig roll i marknadsföring och varumärkesbyggande; med ett genomtänkt designsystem presenterar varumärket sig enhetligt över alla plattformar.

6. Feedback och iteration

Design behöver dessutom omarbetning efter första utkastet. Användares och kollegors feedback hjälper dig även att finslipa din design. Kanske måste du justera en knapps position eller ändra en färg för ökad läsbarhet. Dessutom fokuserar du här på att förbättra och förfina tills du känner att allt sitter perfekt. Kom ihåg, alla kan dra nytta av feedback! Även den mest skickliga designer kan göra misstag eller behöva en ny blick på sitt arbete. Förtro dig till dina användare och kollegor.

Nu vet du vad en UI Designer gör!

När du nästa gång använder en app eller besöker en webbplats, tänk på allt arbete som ligger bakom de visuella elementen. Varje färg, form och animation är resultatet av noggrant övervägande och expertis. Det är även konsten och vetenskapen av UI Design som ger liv åt den digitala världen runt oss.

Så här i skärmljusets sken – tack för att du delade denna resa genom UI Design med mig! Happy designing!